La pèrdua del cabell no és una experiència agradable. El cabell forma part de la nostra imatge, i quan comença a caure sembla no tenir fi.

Comencem per saber què és el cabell

El pèl o cabell és una continuació del cuir cabellut, formada per una fibra de queratina i constituït per una arrel i una tija. Cadascun dels pèls consisteix en una arrel situada en un fol·licle pilós i en una tija que es projecta cap amunt per sobre de la superfície de l’epidermis.

Anatòmicament el cabell presenta la mateixa estructura que qualsevol altre tipus de pèl, encara que la implantació en la pell és més profunda que en la resta. Les glàndules sebàcies produeixen una substància grassa anomenada sèu que actua com a protector i engrassant.

El pèl està constituït per queratina (proteïna fibrosa), que conté una alta quantitat de cisteïna (component present en tractaments per lluitar contra la caiguda del cabell)

En el cap hi ha al voltant d’un milió de pèls, trobant-se entre 100,000 i 150,000. Les pestanyes protegeixen els ulls disminuint la quantitat de llum i pols que pot penetrar en aquests; i les celles protegeixen els ulls de la suor que pot degotar pel front.

El pèl no creix de manera indefinida, sinó que té un creixement cíclic, al que se li anomena cicle pilós, que consta d’una fase anàgena, en la qual el pèl  neix i creix, una fase catàgena o de transició on el pèl ni creix ni mor, i una fase telògena en la qual el cabell s’acaba caient.

La caiguda del pèl, dins d’uns límits, és totalment normal, forma part del cicle de vida del cabell. El problema resulta quan  el cicle pilós s’altera, les fases no se succeeixen entre elles i no es generen nous cabells.

Per què cau el pèl?

La pèrdua del cabell, o alopècia, ocorre quan existeix una caiguda intensa del cabell. Sol aparèixer gradualment, normalment de forma generalitzada o localitzada en zones concretes. Aquesta caiguda pot tenir diferents causes:  des de problemes hormonals, per situacions d’estrès, per una dieta desequilibrada, o per causes absolutament naturals com el cas de l’alopècia androgènica; fins a alopècies causades per tractaments estètics massa agressius per al cuir cabellut. En tots els casos el factor comú és l’escurçament del cicle de vida del cabell, morint de forma prematura.

Encara que majoritàriament existeixen dos tipus de calvície:

Alopècia androgènica o androgenètica: Tant homes com a dones tendeixen a perdre el grossor i la quantitat de cabell amb l’edat. Aquest tipus de calvície regularment no és causat per una malaltia. Està relacionada amb l’envelliment, l’herència i canvis en l’hormona testosterona. Aquest tipus de calvície afecta mes a homes que a dones, i en homes, pot succeir a qualsevol moment després de la pubertat.

Alopècia per estrès: generalment aquest tipus de calvície és temporal i no existeix cap causa concreta coneguda. La pèrdua de cabell pot ser abundant al principi, i després disminueix o es deté de manera gradual. L’estrès físic o emocional pot causar la caiguda de la meitat fins a tres parts del cabell en el cuir cabellut. En aquest tipus de calvície el cabell tendeix a caure mentre s’aplica el xampú, es pentina o es passen les mans a través del pèl. És possible que no sigui una caiguda immediata després de l’episodi d’estrès, i que es manifestin els símptomes després d’un temps.

Què puc fer? Quan haig d’acudir al metge?

No existeix un remei absolut per a la pèrdua de cabell, no obstant això, existeixen productes que ajuden a prevenir o retardar aquesta pèrdua. El millor moment d’usar-los és abans que sigui massa tarda. Quan un noti que comença a notar la caiguda del cabell és el moment d’acudir al metge per saber que opció prendre.

Quins tractaments existeixen?

Existeixen diferents tractaments per frenar l’alopècia que han demostrat la seva eficàcia clínica millorant la densitat, el grossor i el creixement del cabell (incrementant el ràtio entre les fases anàgena i telògena).

Minoxidil: el minxodil funciona bé en aquelles persones que prefereixen no prendre’s cap remei via oral, i que volen frenar o prevenir la caiguda del cabell. Concentracions del 5% són les que millors resultats han obtingut. Estudis demostren que en 7 de cada 10 pacients, estimula els fol·licles augmentant el creixement del cabell, a més de reforçar el cabell existent. Té un petit efecte no desitjat i és que pot ser irritant per al cuir cabellut. Aquelles persones amb un cuir cabellut molt irritable poden provar amb finasteride via oral.

El minoxidil en concentracions de fins a 5% es pot obtenir sense necessitat d’una recepta mèdica en les farmàcies.

Finasteride: el finasteride és un bloquejador de l’enzim que converteix la testosterona en dihidrotestosterona (DHT), una hormona considerada la principal causant de l’alopècia androgènica masculina. La DHT provoca un aprimament del cabell dels homes que han heretat el gen de l’alopècia, perquè redueix els fol·licles pilosos fins que aquests no són capaços de fer créixer mes pèl. El finasteride enradereix la caiguda del cabell en un 88% d’homes que ho prenen i ajuda al creixement en un 66% de casos.

És necessària una prescripció mèdica per obtenir finasteride. És necessària paciència per observar els resultats d’aquests remeis, normalment els primers efectes solen aparèixer al cap de 6 mesos des de l’inici del tractament.

S’han observat millors resultats en alguns casos combinant minoxidilo amb finasteride. És molt important seguir tot el tractament s’usin en combinació o per separat.

És important saber que no estem solucionant el problema. Solament ho estem mantenint a ratlla, i el tractament requereix disciplina i persistència. Al moment que s’abandona, pot ser que es torni a perdre cabell de forma més ràpida que a l’inici.

Suplements nutricionals

Una adequada nutrició és necessària per al desenvolupament i manteniment de tot l’organisme, inclosa la pell, el cabell i les ungles. Els nutrients més necessaris per al cabell són: Aminoàcids sofrats, Zinc, Mg, Vitamina B6, Ferro, Àcid fòlic, ciano-cobalamina (vitamina B12), entre uns altres.

El Zinc participa en la síntesi de queratina, i una gran part es troba en l’epidermis, en el pèl i en les ungles. Un dels primers símptomes de dèficit de Zinc es manifesta en el creixement del cabell. El Zinc intervé en la síntesi de la queratina i protegeix enfront de radicals lliures, participa en la síntesi d’àcids grassos essencials que protegeixen el fol·licle pilós i és necessari per a la mobilització de la vitamina A, que protegeix el cuir cabellut. En cas de caiguda de causa androgènica, potencia la inhibició de la 5 alfa-reductasa implicada en el procés.

Hi ha estudis que demostren que l’administració oral d’antioxidants mitjançant aliments o suplements que pot ser efectiva i ajudar a les fórmules tòpiques en el tractament anticaiguda.

Tractaments sobre el cuir cabellut: són tractaments que cuiden del cuir cabellut i ajuden a mantenir-ho en òptimes condicions perquè els fol·licles puguin funcionar amb normalitat. Solen presentar-se en forma de butllofes d’administració diària, i de molt variades composicions segons el fabricant.

Deixar un comentari