Què és el col·lagen?

El col·lagen és una molècula proteica o proteïna que forma fibres, les fibres *col·làgenes. Aquestes es troben en tots els animals. Són *secretades per les cèl·lules del teixit conjuntiu com els *fibroblastos, així com per altres tipus cel·lulars. És el component més abundant de la pell i dels ossos, cobrint un 25 % de la massa total de proteïnes en els mamífers.

Aquestes fibres es van assemblant en estructures cada vegada més empaquetades, denses i de major grandària i resistència fins a convertir-se en estructures complexes com els tendons humans.

Els nivells de col·lagen en l’organisme comencen a baixar a partir dels 25/30 anys, afectant al procés d’envelliment i desgast de l’organisme, ja sigui en la perduda d’elasticitat i frescor o en la fortalesa del cabell.

Per compensar aquesta disminució dels nivells de col·làgen, es poden prendre mesures dietètiques per ajudar a l’organisme a sintetitzar i mantenir les estructures de col·làgen

Què passa quan prenem suplements de col·lagen?

La idea que pot arribar que, en prendre’ns suplements de col·lagen, aquest col·lagen hidrolitzat arriba inalterat a les articulacions és errònia.

El col·làgen en arribar a l’estómac, com qualsevol altra proteïna que ingerim, sofreix un procés de digestió, i la proteïna és escindida en cadascun dels aminoàcids que la formen i aquests aminoàcids seran destinats per l’organisme a sintetitzar altres proteïnes que els requereixin, sigui col·làgen o sigui una altra proteïna. És a dir, que aquesta molècula activa, es trenca i deixa d’existir. En la imatge s’esquematitza el procés de digestió de les molècules.

Són útils els suplements de col·lagen per a la salut articular?  

L’agència europea de Seguretat Alimentària (*EFSA), ha publicat dos estudis realitzats per experts en productes dietètics, nutrició i al·lèrgies, que detallen que no es pot establir una relació causa-efecte entre la ingesta de 10 grams al dia de suplement de col·lagen (col·lagen hidrolitzat, a partir de pell bovina i porcina) i el manteniment de les articulacions en persones físicament activa.

D’on provenen els suplements de col·lagen?

Els suplements de col·lagen, la majoria d’ells, s’elaboren a força de teixits rics en aquest grup de proteïnes (recordem que existeixen fins a 20 tipus de col·lagen diferents), que són les despulles dels animals destinats a produir carn (pells, tendons, ossos).

La gelatina compleix la mateixa funció que els suplements, ja que aquesta procedeix de la transformació del col·lagen del teixit conjuntiu i dels ossos i cartílags per efecte de la cocció.

Què haig de fer si vull augmentar la síntesi de col·lagen dins del meu organisme?

En condicions naturals, el cos fabrica col·lagen de forma natural a partir de les proteïnes dels aliments i de la vitamina C de fruites i verdures.

Perquè el cos pugui fabricar les seves estructures de col·lagen (pell, ossos o músculs), necessita àcids grassos essencials, minerals i antioxidants, és necessari introduir aliments rics en aquests components en la dieta per aportar els “ingredients” que necessita el cos per sintetitzar i mantenir les estructures de col·lagen.

Una dieta rica en tots aquests elements necessaris perquè el nostre organisme pugui sintetitzar el col·lagen correctament és molt més efectiva que un suplement de col·lagen.

Deixar un comentari